Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού: Τι είναι και πώς μεταδίδεται– Συμπτώματα

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι κοινό. Πολλοί το έχουν. Οι περισσότεροι μάλιστα δεν θα εμφανίσουν έλκη στο στομάχι, ούτε συμπτώματα. Αλλά είναι μια κύρια αιτία ελκών.

Μπορεί να βλάψει τον ιστό στο στομάχι και το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου (το δωδεκαδάκτυλο). Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πόνο (φλεγμονή). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει επώδυνες πληγές που ονομάζονται πεπτικά έλκη στο ανώτερο πεπτικό σας σύστημα.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού “επιτίθεται” στην επένδυση που προστατεύει το στομάχι σας. Τα βακτήρια παράγουν ένα ένζυμο, που ονομάζεται ουρεάση. Αυτό το ένζυμο κάνει τα οξέα του στομάχου λιγότερο όξινα (τα εξουδετερώνει), κάτι που την σειρά του αποδυναμώνει την επένδυση του στομάχου.

Τα κύτταρα του στομάχου έχουν τότε μεγαλύτερο κίνδυνο να πληγωθούν από οξύ και τα ισχυρά πεπτικά υγρά. Έτσι προκαλούνται πληγές (έλκη) στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο.

Τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μπορούν επίσης να κολλήσουν στα κύτταρα του στομάχου. Το στομάχι δεν μπορεί να προστατευτεί πολύ καλά. Η περιοχή κοκκινίζει και διογκώνεται (φλεγμονή).

Μπορεί επίσης να κάνει το στομάχι να παράγει περισσότερο οξύ. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πλήρως το πώς συμβαίνει αυτό.

Πώς κολλάει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς μεταδίδεται η μόλυνση. Πιστεύουν ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο από το στόμα, όπως με το φιλί.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με επαφή με εμετό ή κόπρανα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν:

Ποια είναι τα συμπτώματα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού;

Οι περισσότεροι έχουν τα βακτήρια για χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν, επειδή δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Οι ειδικοί δεν ξέρουν το γιατί.

Μπορεί να έχετε ερυθρότητα και πρήξιμο (φλεγμονή) στην επένδυση του στομάχου σας. Αυτό ονομάζεται γαστρίτιδα.

Μπορεί να εμφανίσετε πληγές (πεπτικά έλκη) στο στομάχι ή στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου σας (δωδεκαδάκτυλο). Τα συμπτώματα του έλκους μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, που μπορεί:

Άλλα συμπτώματα ενός έλκους μπορεί να είναι:

Τα συμπτώματα του έλκους μπορεί να μοιάζουν με άλλα προβλήματα υγείας. Είναι σώφρον να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού;

Πέρα από την φυσική εξέταση μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, όπως:

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στα παιδιά

Εκτός από μια πολύ κοινή αιτία πεπτικού έλκους και γαστρίτιδας στους ενήλικες, να προσβάλλει και τα παιδιά.

Καλέστε τον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει συμπτώματα που υποδηλώνουν γαστρίτιδα. Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με έλκος ή γαστρίτιδα από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καλέστε αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανιστούν τα ακόλουθα καθώς μπορεί να είναι συμπτώματα γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης έλκους:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Εάν έχετε μολυνθεί από τα βακτήρια, μπορεί να εμφανίσετε πεπτικό έλκος στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.

Ένα πολύ κακό έλκος μπορεί να φθείρει την επένδυση του στομάχου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως:

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου.

Στην ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά – Σταύρος Καρακατσάνης διενεργούνται τα πλέον αξιόπιστα τεστ Αναπνοής, τεστ κοπράνων για την ανίχνευση και θεραπεία του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού.

Κλείστε τώρα ένα ραντεβού για τεστ για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Η πρόληψη σώζει ζωές.

Βρείτε μας:

1)📌 Καραϊσκού 118, 1ος όροφος , ΤΚ 18535, ΠΕΙΡΑΙΑΣ
☎ 210 4297142
2))📌 Χρήστου Λαδά 4, ΑΙΓΙΝΑ
☎ 22970 23917

📩 stavroskara@hotmail.gr