Έλκος Στομάχου: Διάγνωση και Αντιμετώπιση στην Ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά

 

Έλκος Στομάχου: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Έλκος Στομάχου: Διάγνωση και Αντιμετώπιση στην Ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά από τον Δρ Σταύρο Καρακατσάνη

Ασθενής παραπέμπεται από Ιατρό Παθολόγο στην Μονάδα μας για επείγουσα γαστροσκόπηση με αναφερόμενες μέλαινες κενώσεις. Κατά την ενδοσκόπηση παρατηρείται στον Βολβό του 12/λου οιδηματώδης και εξέρυθρος βλεννογόνος κατά τόπους ενώ στο όριο μετάπτωσης βολβού-12/λου ανευρέθηκε ευμεγέθη έλκος με επηρμένα χείλη και με ορατό αγγείο (Forrest IIb). Ελήφθησαν βιοψίες από τα χείλη του έλκους

Το έλκος στομάχου ή Δωδεκαδακτύλου είναι η διάβρωση του βλεννογόνου το στομάχου ή του 12/λού που οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας των εκκρίσεων οξέος του στομάχου και της σχέσης του με τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργάνου απέναντι στο οξύ. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτό που αποκαλούμε κοινώς μια «πληγή» .

Τα συμπτώματα του έλκους είναι πολλά: φουσκώματα, ναυτία, δυσφορία, πόνος κάτω από το στέρνο και στην πλάτη (ακόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μεταξύ των γευμάτων), καούρες, κόπωση, αίσθημα υπερβολικής πληρότητας μετά τα γεύματα, αίμα στον εμετό ή τα κόπρανα και ενίοτε απώλεια βάρους. Στο 12δακτυλικό έλκος η επιγαστραλγία παρέρχεται με τη λήψη τροφής ενώ στο γαστρικό έλκος η λήψη τροφής επιδεινώνει την επιγαστραλγία.

Μπορεί να προκληθεί κυρίως από το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (στο 90% των περιπτώσεων) και σχετίζεται ή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου. Επίσης μπορεί να προκληθεί από αντιφλεγμονώδη φάρμακα (και ασπιρίνη), αλκοόλ, κάπνισμα, στρες και σπανιότερα από ιογενείς λοιμώξεις, νόσο Crohn ή λόγω γενετικής προδιάθεσης.

Η διάγνωση του έλκους γίνεται με τη ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού (Γαστροσκόπηση), όπου με την πολλαπλή λήψη βιοψιών μπορεί να αποκλειστεί κακοήθεια και η παρουσία Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού. Επίσης κατά την ενδοσκόπηση δίνεται η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης αν χρειαστεί, όπως δυνατότητα αιμόστασης στην αιμορραγία του πεπτικού έλκους.

Το γαστρικό έλκος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή per os ή i.v (κατασταλτική αγωγή οξέων για 4-8 εβδομάδες) και υιοθέτηση ειδικών διατροφικών συνηθειών.

Γίνεται κατανοητό ότι το έλκος στομάχου πρέπει να θεραπεύεται. Χειρουργική επέμβαση προτείνεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αποτυχία φαρμακευτικής αγωγής ή υποτροπής του έλκους, όταν δεν μπορεί να αποκλειστεί η κακοήθεια και όταν υπάρχουν επιπλοκές όπως διάτρηση, αιμορραγία, απόφραξη ή κακοήθεια.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter