Oι γαστρικοί πολύποδες είναι ανώμαλες προεκβολές του γαστρικού βλεννογόνου στον αυλό του στομάχου
Ανάλογα με το είδος τους ταξινομούνται σε :
-
Κυστικοί πολύποδες του θόλου (74%)
-
Υπερπλαστικοί που ταυτίζονται με τους φλεγμονώδεις και έχουν ισχυρή σχέση με γαστρίτιδα και H.pylori.
-
Αμαρτωματώδεις
-
Aδενώματα (Η συσχέτισή τους με τον καρκίνο είναι υψηλή)
Συμπτώματα
Οι πολύποδες του στομάχου συνήθως δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα.
Αλλά καθώς ο πολύποδας του στομάχου διευρύνεται, μπορούν να αναπτυχθούν ανοικτές πληγές (έλκη) στην επιφάνεια του. Σπάνια, ο πολύποδας μπορεί να εμποδίσει το άνοιγμα μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου .
Τα σημεία και τα συμπτώματα των πολύποδων του στομάχου περιλαμβάνουν:
Πόνος ή ευαισθησία όταν πιέζετε την κοιλιά σας
Ναυτία
Αίμα στα κόπρανα
Αναιμία
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε επίμονα αίμα στα κόπρανα σας ή άλλα σημεία ή συμπτώματα πολυπόδων στομάχου.
Αιτίες
Οι πολύποδες του στομάχου είναι αποτέλεσμα βλαβών στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Οι πιο συχνές αιτίες των πολύποδων του στομάχου είναι:
Χρόνια φλεγμονή του στομάχου. Επίσης γνωστή ως γαστρίτιδα, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό υπερπλαστικών πολύποδων και αδενωμάτων. Οι υπερπλαστικοί πολύποδες είναι απίθανο να γίνουν καρκινικοί, αν και αυτοί που είναι μεγαλύτεροι από περίπου 1 εκατοστό φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα αδενώματα είναι ο λιγότερο συνηθισμένος τύπος πολύποδα στο στομάχι, αλλά ο τύπος που είναι πιο πιθανό να γίνει καρκινικός. Για το λόγο αυτό αφαιρούνται .
Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση. Αυτό το σπάνιο, κληρονομικό σύνδρομο διεγείρει ορισμένα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του στομάχου σε ένα συγκεκριμένο τύπο πολυπόδων που ονομάζονται κυστικοί πολύποδες. Όταν συνδέονται με αυτό το σύνδρομο, οι πολύποδες αφαιρούνται επειδή μπορούν να γίνουν καρκινικοί. Η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει αδενώματα.
Συχνή χρήση ορισμένων φαρμάκων στο στομάχι. Οι κυστικοί πολύποδες είναι συχνοί μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν τακτικά αναστολείς της αντλίας πρωτονίων για τη μείωση του οξέος του στομάχου. Αυτοί οι πολύποδες είναι γενικά μικροί και δεν προκαλούν ανησυχία. Οι πολύποδες με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 εκατοστό περίπου φέρουν μικρό κίνδυνο καρκίνου, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διακοπή των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων ή την αφαίρεση του πολύποδα ή και των δύο.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητές σας στην ανάπτυξη πολυπόδων στομάχου περιλαμβάνουν:
Ηλικία. Οι πολύποδες του στομάχου είναι πιο συνηθισμένοι μεταξύ των ατόμων της μέσης ηλικίας έως την ενηλικίωση.
Βακτηριακή στομαχική λοίμωξη. Τα βακτηρίδια Helicobacter pylori (Η. Pylori) είναι μια κοινή αιτία της γαστρίτιδας που συνεισφέρει στην ανάπτυξη υπερπλαστικών πολυπόδων και αδενωμάτων.
Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση. Αυτό το σπάνιο, κληρονομικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολύποδων του στομάχου.
Ορισμένα φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, τα οποία είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, έχει συνδεθεί με τους κυστικούς πολύποδες.
Διάγνωση
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση των πολυπόδων του στομάχου περιλαμβάνουν:
Γαστροσκόπηση, για να δείτε το εσωτερικό του στομάχου σας
Δείγμα ιστού (βιοψία), το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης και να αναλυθεί στο εργαστήριο
Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο των πολυπόδων στομάχου που έχετε:
Μικροί πολύποδες που δεν είναι αδενώματα. Αυτοί οι πολύποδες μπορεί να μην απαιτούν θεραπεία. Συνήθως δεν προκαλούν σημεία και συμπτώματα και σπάνια γίνονται καρκινικά. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περιοδική παρακολούθηση έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν αυξανόμενοι πολύποδες ή πολύποδες που προκαλούν σημεία και συμπτώματα.
Μεγάλους πολύποδες. Αυτοί οι πολύποδες ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν. Οι περισσότεροι πολύποδες στομάχου μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης.
Αδενώματα. Αυτοί οι πολύποδες μπορούν να γίνουν καρκινικοί και συνήθως απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης.
Πολύποδες που σχετίζονται με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση. Αυτοί οι πολύποδες αφαιρούνται επειδή μπορούν να γίνουν καρκινικοί.
Ο γιατρός σας πιθανόν να συστήσει ενδοσκόπηση παρακολούθησης για να ελέγξει για επαναλαμβανόμενους πολύποδες.
Θεραπεία μόλυνσης από τον Η. Pylori
Εάν έχετε γαστρίτιδα που προκαλείται από τα βακτήρια του H. pylori στο στομάχι σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει θεραπεία με αντιβιοτικά. Η αντιμετώπιση μιας λοίμωξης από τον Η. Pylori μπορεί να προκαλέσει εξαφάνιση υπερπλαστικών πολυπόδων και μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη πολύποδων.