Πόνος στην κοιλιά, τάση για εμετό και εντερικές διαταραχές; Αυτά είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας που είναι μια συχνή ίωση, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του πεπτικού που συνήθως οφείλεται σε μικρόβιο ή βακτήριο και τα συμπτώματά της επικεντρώνονται στο στομάχι και το έντερο. Η λοίμωξη συνήθως μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης ή αλλοιωμένης τροφής.
Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση;
Παρότι και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα επικεντρώνονται στο πεπτικό, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν πιο ήπια και σταδιακά ενώ εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν απότομα και είναι πιο έντονα.
Βακτηριακή ή ιογενής γαστρεντερίτιδα;
Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε βακτήριο ή μικρόβιο που μπαίνει στον οργανισμό μέσω της τροφής ή του νερού αλλά και μέσω της επαφής με το μικρόβιο όταν κάποιος στο περιβάλλον μας είναι άρρωστος. Τα συμπτώματα της βακτηριακής γαστρεντερίτιδας μοιάζουν με εκείνα της ιογενούς, είναι όμως λίγο πιο έντονα και μπορεί να ανεβάσεις πιο ψηλό πυρετό. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, όπως μαρτυρά το όνομά της, οφείλεται σε ιό – συνήθως νοροϊό, και τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και ταλαιπωρούν λιγότερο τον οργανισμό.
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας
- Ανορεξία και απέχθεια για το φαγητό.
- Ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι και τάση για εμετό.
- Πόνος στην κοιλιά και κοιλιακές κράμπες.
- Διάρροια.
- Εμετός.
- Χαμηλός πυρετός και δεκατική κίνηση, έως 38 Κελσίου.
- Τάση για λιποθυμία και αδυναμία.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο έντονα το πρώτο 24ωρο και υποχωρούν σταδιακά. Υπολόγισε ότι θα έχεις συνέλθει εντελώς μέσα σε περίπου 3 ημέρες.
Πότε να απευθυνθείς στο γιατρό
Εάν πρόκειται για ενήλικα, η ανάπαυση, η καλή ενυδάτωση και η σωστή διατροφή είναι αρκετά για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Εάν νιώθεις έντονη αδυναμία και τάση για εμετό, αν το στομάχι σου δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε το νερό, τότε ίσως χρειάζεται να μιλήσεις με το γιατρό για δώσει οδηγίες. Η χορήγηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων -σε μορφή ηλεκτρολυτών σε σκόνη που προσθέτεις στο νερό- βοηθάει επίσης στη γρήγορη ανάρρωση και την ενυδάτωση του οργανισμού. Εάν ο ασθενής είναι παιδί ή νήπιο τότε χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η αφυδάτωση.