Αφαίρεση Πολύποδα Τυφλού (παχέος εντέρου) στην Ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά

Αφαίρεση Πολύποδα Τυφλού (παχέος εντέρου) στην Ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά

Σε προληπτικό έλεγχο κολονοσκόπησης ασθενούς 65 ετών ανευρέθηκε ευμεγέθης επίπεδη λαχνωτή βλάβη 5,5 εκ. στο τυφλό, δίπλα στην ειλεοτυφλική βαλβίδα. Η ιστολογική έκθεση κατέδειξε άμισχη οδοντωτή αλλοίωση του βλεννογόνου του τυφλού.

Η περίπτωση της   ασθενούς θεωρείται ιδιαίτερη: τόσο η έκταση όσο και η θέση του πολύποδα (πλησίον του σημείου εισόδου του λεπτού εντέρου στο παχύ έντερο) είναι σχετικά απαιτητική και τις περισσότερες φορές η βλάβη – παρόλο που έχει διαγνωστεί – παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ενδοσκοπική επέμβαση. Αυτό γίνεται γιατί ελάχιστοι ενδοσκόποι μπορούν να επιχειρήσουν την αφαίρεσή της και επειδή ως εναλλακτική προτείνεται η χειρουργική αφαίρεση τμήματος του τυφλού (τυφλεκτομή).

Η επέμβαση απομάκρυνσης της βλάβης έγινε στην ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΙΡΑΙΑ από την ομάδα του Dr. Σταύρου Καρακατσάνη. Προηγήθηκε υποβλεννογόνια έγχυση Blue de Methylene και η τμηματική αφαίρεση του πολύποδα με βρόχο πολυπεκτομής.

Πραγματοποιήθηκε θερμοκαυτηριασμός στα ορατά αγγεία και στα χείλη της βλάβης με Argon Plasma Laser. Τέλος έγινε τοποθέτηση 15 μεταλλικών αιμοστατικών clips για τη σύγκλιση του ελλείματος και την αποφυγή αιμορραγίας σε μεταγενέστερο χρόνο. Δόθηκε αντιβιοτική αγωγή και οδηγίες διατροφής για το άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα και η ασθενής ανέρρωσε πλήρως ικανοποιητικά.

Το αδένωμα ήταν χαμηλόβαθμης έως μετρίου βαθμού (εστιακά) επιθηλιακή δυσπλασία με επιγενή χρόνια φλεγμονή.

Για άλλη μία φορά κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμίσουμε την αξία της πρόληψης. Υπάρχουν πολύποδες που δεν εξελίσσονται -όπως οι υπερπλαστικοί- αλλά και πολύποδες που ενδέχεται να δημιουργήσουν καρκίνο, όπως τα αδενώματα, τα οποία αποτελούν τα 2/3 των πολυπόδων. Κάποιοι πολύποδες είναι ήδη καρκινωματώδεις. Όσο πιο μεγάλος είναι ο πολύποδας τόσο πιο πιθανό να περιέχει καρκινικά κύτταρα. Οι πολύποδες παρουσιάζονται κατά 90% από την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή το 10% του πληθυσμού, ενδέχεται να παρουσιάσει πολύποδες πριν την ηλικία των 40 ετών.

Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και ο επικεφαλής της Dr. Σταύρος Καρακατσάνης διαθέτει την εμπειρία και την εξειδίκευση στην αφαίρεση πολυπόδων και υποστηρίζεται από ικανό και έμπειρο προσωπικό (αναισθησιολόγους, νοσηλευτές) καθώς και από την πλέον σύγχρονη τεχνολογία από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία στο 210-4297142.

Δείτε  βίντεο και εικόνες από την επέμβαση:’

Αφαίρεση Πολύποδα Τυφλού (παχέος εντέρου)

Σταύρος Ν. Καρακατσάνης Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος, Ειδικός Επεμβατικός Ενδοσκόπος με εξειδίκευση στην αφαίρεση Πολυπόδων

Η πρόληψη σώζει ζωές.
Βρείτε μας: ? Καραϊσκού 118, 1ος όροφος , ΤΚ 18535, Πειραιάς
☎ 210 4297142
? stavroskara@hotmail.gr

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter