Διαστολή Καλοήθους στένωσης οισοφάγου

Διαστολή Καλοήθους στένωσης οισοφάγου

Ασθενής ηλικίας 86 ετών προσήλθε στο ιατρείο με συμπτώματα δυσκαταποσίας στα στερεά και στα υγρά. Διενεργήθηκε Γαστροσκόπηση κατά την οποία ελέγχθηκε διαφραγματοκήλη 3 εκ. και καλοήθης στένωση του οισοφάγου στην καρδιοοισοφαγική συμβολή (ινώδης δακτύλιος Schatzki).

Προτάθηκε από τον ιατρό κ. Καρακατσάνη η διαστολή του οισοφάγου με μπαλόνι. Πρόκειται για μια θεραπευτική ενδοσκοπική διάνοιξη του οισοφάγου προκειμένου να υπάρχει δίοδος των τροφών από τον οισοφάγο στο στομάχι.

Η διαστολή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά και υπήρξε διάνοιξη του οισοφαγικού αυλού στα 11χιλ.

Η διαστολή οισοφάγου αποτελεί ενδοσκοπική θεραπευτική μέθοδο κατά την οποία με ειδικό καθετήρα που φέρει μπαλόνι στο άκρο του διαστέλλεται το σημείο της στένωσης του οισοφάγου. Κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση στένωσης αποτελούν η Οισοφαγοσκόπηση και η ακτινογραφία με βάριο. Επαναληπτικές επεμβάσεις διαστολής μπορεί να είναι απαραίτητες από καιρό σε καιρό.

Πολλοί οι λόγοι που μπορεί να προκληθεί στένωση οισοφάγου: παραβίαση της εμβρυϊκής ανάπτυξης και σύνοδη υπερτροφία του μυϊκού τοιχώματος του οισοφάγου και εμφάνιση ινώδων ή χονδρικών δακτυλίων, ουλές στον ιστό από παλινδρόμηση γαστρικού οξέος (ΓΟΠΝ, πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, διαφραγματοκήλη), ακτινοβολία, παλαιότερη επέμβαση στον οισοφάγο, τραυματισμού ή εισφόρηση καυστικών χημικών, βλενώδης δακτύλιος στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, μυκητίαση, φυματίωση, διφθερίτιδα, σύφιλη, παθολογία των γύρω οργάνων (συμπίεση οισοφάγου από μη φυσιολογικά εντοπισμένα αγγεία ή διευρυμένους λεμφαδένες-συμπίεση από σπονδυλική στήλη), κακοήθεια οισοφάγου ή καλοήθη νεοπλάσματα.

Για τον ασθενή η στένωση οισοφάγου αποτελεί μια κατάσταση που επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών όπως μη σωστή σίτιση, απώλεια σωματικού βάρους ή ακόμα και κοινωνικά ή ψυχολογικά θέματα. Υπό αυτή την έννοια, η διαστολή οισοφάγου με μπαλόνι είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη επεμβατική θεραπευτική πράξη.

Σταύρος Ν. Καρακατσάνης Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος, Ειδικός Επεμβατικός Ενδοσκόπος με εξειδίκευση στην αφαίρεση Πολυπόδων

Η πρόληψη σώζει ζωές.
Βρείτε μας: ? Καραϊσκού 118, 1ος όροφος , ΤΚ 18535, Πειραιάς
☎ 210 4297142
? stavroskara@hotmail.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter