Γαστροσκόπηση: Τί είναι και πως γίνεται

 

Γαστροσκόπηση: Τί είναι και πως γίνεται

Η γαστροσκόπηση είναι μια λεπτομερής εξέταση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου (έως την 2η μοίρα) που πραγματοποιείται για να εντοπιστούν παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή όπως η γαστρίτιδα ή το έλκος.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου, του γαστροσκοπίου, το οποίο απεικονίζει και καταγράφει το βλεννογόνο αυτών των οργάνων.

Πότε γίνεται η γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιεί ο γαστρεντερολόγος. Μπορεί να είναι είτε διαγνωστική είτε θεραπευτική.

Χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση προβλημάτων όπως η δυσφαγία/δυσκαταποσία, ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι που επιμένουν, για τη διάγνωση του γαστρικού/δωδεκαδακτυλικού έλκους ή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό και την απόφραξη στον οισοφάγο, αλλά και την ανεύρεση πολυπόδων, καρκίνου ή καρκινοειδών.

Ακόμη μέσω της γαστροσκόπησης παρακολουθείται η αυτοάνοση γαστρίτιδα, ο οισοφάγος Barrett και μπορεί να γίνει έλεγχος για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά και για κοιλιοκάκη.

Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί για επανέλεγχο μετά από κάποια εγχείρηση στο στομάχι, έλεγχο εμμένουσας ναυτίας ή/και εμέτου, μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα, διερεύνηση αναιμίας, αλλά και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Πώς γίνεται η γαστροσκόπηση

Η διαδικασία της γαστροσκόπησης διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Ωστόσο, η διάρκεια αυτή μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη στις περιπτώσεις που η μέθοδος χρησιμοποιείται ως θεραπεία για κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διεξαγωγή της. Λίγη ώρα πριν, ο γιατρός χορηγεί στο λαιμό τοπικό αναισθητικό με σπρέι. Συνήθως πριν την έναρξη χορηγείται στον ασθενή ενδοφλέβια μέθη.

Ο γιατρός τοποθετεί το γαστροσκόπιο μέσα στο στόμα, ο ασθενής πρέπει να το καταπιεί και στη συνέχεια, ο γιατρός το περνά από τον οισοφάγο στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο.

Έτσι, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα μέσω εικόνων να «δει» το εσωτερικό του στομαχιού για να διαπιστώσει αν υπάρχουν φλεγμονές ή άλλες βλάβες και λαμβάνεται βιοψία ή/και CLO (ταχεία αντίδραση ουρεάσης για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού).

Η γαστροσκόπηση δεν είναι επώδυνη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, αν και με τη μέθη η δυσφορία εξαλείφεται.

Ειδική προετοιμασία για τη γαστροσκόπηση

Πριν την εξέταση θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού με το γιατρό για να σε ενημερώσει για τη διαδικασία και το τι θα πρέπει να προσέξεις. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις από πριν οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια ή αλλεργία έχεις και κυρίως οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής λαμβάνεις.

Μπορεί να χρειαστεί να διακόψεις ή να αναβάλεις κάτι, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, ακόμη και αρκετές μέρες πριν τη διεξαγωγή της γαστροσκόπησης.

Για μερικές ώρες πριν την εξέταση θα πρέπει να μη φας και να μην πιεις τίποτα. Ο γιατρός θα σε ενημερώσει για το διάστημα αυτό, αναλόγως του είδους της εξέτασης που θα κάνεις.

Αν πραγματοποιήσεις τη διαδικασία με μέθη, θα χρειαστεί να σε συνοδεύσει κάποιος στο ιατρείο, καθώς δεν θα είσαι σε θέση να οδηγήσεις στη συνέχεια για αρκετή ώρα μετά την εξέταση.

Τι να προσέξεις μετά

Μετά τη γαστροσκόπηση θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνέλθεις προτού αποχωρήσεις από το ιατρείο.

Συνιστάται να μην οδηγήσεις για λίγες ώρες και να ξεκουραστείς για το υπόλοιπο της ημέρας.

Συνιστάται να αποφύγεις:

  • Την κατανάλωση αλκοόλ
  • Την οδήγηση
  • Την άρση βάρους
  • Την εργασία
  • Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα

Ο γιατρός θα σε ενημερώσει αν πρέπει να προσαρμόσεις κάπως τις διατροφικές σου συνήθειες για μερικές μέρες.
Θα πρέπει να ενημερώσεις άμεσα το γιατρό σου, αν μέσα στις επόμενες 2 μέρες ανεβάσεις υψηλό πυρετό, έχεις ξηροστομία, νιώθεις ζαλάδα, παρουσιάσεις εμετό ή πόνο στο στήθος.

Κόστος και διάρκεια γαστροσκόπησης

Η εξέταση δε διαρκεί πολύ. Αν είναι απλώς διαγνωστική διαρκεί 10-15 λεπτά. Αν είναι θεραπευτική μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αναλόγως της εκάστοτε περίπτωσης. Το κόστος της γαστροσκόπησης εξαρτάται από το εξεταστικό κέντρο που θα απευθυνθείς. . Αν χρειαστεί επεμβατική/θεραπευτική πράξη το κόστος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

?? ???ύ??ς ?. ????????ά??ς ????????????ό??ς-??????ό??ς

?? ???ύ??ς ?. ????????ά??ς
????????????ό??ς-??????ό??ς

· Καραισκού 118, 1ος όροφος , ΤΚ 18535, Πειραιάς
· Τηλεφωνικό κέντρο: 210 4297142, Κινητό: 6984608420
· Email: stavroskara@hotmail.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter