Σταύρος Καρακατσάνης: Η πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Γαστρεντερολόγος ΠειραιάςΠόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και ο δεύτερος στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα  του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα ειδικά στο αρχικό στάδιο, όμως θα πρέπει να τον υποψιαζόμαστε όταν υπάρχει αλλαγή στις κενώσεις (αριθμός, συχνότητα, σύσταση), δυσκοιλιότητα που επιδεινώνεται, αίμα στα κόπρανα, αίσθημα ατελούς κένωσης, απώλεια βάρους, αναιμία.

Πως μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται μέσω μια διαδικασίας που διαρκεί πολλά χρόνια (πάνω από 10), με τη δημιουργία πολυπόδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί με την κολονοσκόπηση η οποία μπορεί να ανακαλύψει και να αφαιρέσει τους πολύποδες πριν ακόμα γίνουν καρκίνος.

Άλλοι τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν την εξέταση κοπράνων για αιμοσφαιρίνη, τον ακτινολογικό έλεγχο με βάριο (διάβαση παχέος εντέρου), την αξονική κολονοσκόπηση και την κάψουλα του παχέος εντέρου, όμως η κλασική κολονοσκόπηση ήταν και παραμένει η εξέταση εκλογής.

Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος;

Η ηλικία έναρξης καθορίζεται από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο, ο οποίος μπορεί να εκτιμηθεί με τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είχατε ποτέ καρκίνο ή αδενωματώδη πολύποδα παχέος εντέρου;
  • Έχετε ιστορικό φλεγμονώδους νόσου παχέος εντέρου (ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn);
  • Έχετε συγγενείς με καρκίνο ή αδενωματώδη πολύποδα παχέος εντέρου; Αν ναι, πόσοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) και σε ποια ηλικία έγινε η διάγνωση;

Κάθε άτομο που απαντά αρνητικά σε όλες τις ερωτήσεις θεωρείται μέσου κινδύνου και στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει έστω και μια θετική απάντηση, ο κίνδυνος μπορεί να είναι αυξημένος και ο έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει σε νεότερη ηλικία.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 

ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ-ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ
Καραϊσκού 118, 1ος όροφος , ΤΚ 18535, Πειραιάς
Τηλεφωνικό κέντρο: 210 4297142, Κινητό: 6984608420
Email: stavroskara@hotmail.gr
Facebook: Ενδοσκοπική Μονάδα Πειραιά Σταύρος Καρακατσάνης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter