Γαστρεντερολόγος ΠειραιάςΟ καρκίνος λεπτού εντέρου είναι μία σπάνια μορφή κακοήθους νεοπλασίας, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα σε προχωρημένα στάδια, όταν η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη.

Το λεπτό έντερο βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αποτελεί πάνω από το 70% του μήκους του πεπτικού σωλήνα (φτάνει τα 6 μέτρα) και το 90% της επιφάνειάς του.

Το μήκος και η βλεννογόνια επιφάνεια του λεπτού εντέρου εξυπηρετούν τις βασικές λειτουργίες του, δηλαδή:

Το λεπτό έντερο αποτελείται από το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Η ανάπτυξη καρκίνου σε αυτό είναι σπάνια. Εκτιμάται ότι το λεπτό έντερο προστατεύεται λόγω:

Είδη καρκίνου

Τα συνηθέστερα εξ αυτών είναι:

Το γεγονός ότι τα αδενοκαρκινώματα εμφανίζονται στον δωδεκαδάκτυλο πιθανώς οφείλεται στην παρουσία εκεί μίας δομής (φύμα του Vater) όπου η ανάπτυξη νεοπλασιών δεν είναι σπάνια (παραφατέρια νεοπλάσματα).

Οι πρωτοπαθείς όγκοι του λεπτού εντέρου είναι εξαιρετικώς ασυνήθεις και σπανίως διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια. Η νόσος γίνεται συνήθως κλινικώς εμφανής σε προχωρημένα στάδια, οπότε η οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση δίνει φτωχά αποτελέσματα.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος στο λεπτό έντερο είναι:

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου στο λεπτό έντερο γίνεται με εντερόκλυση, δηλαδή με χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας στο στομάχι και λήψη ακτινογραφιών. Η εξέταση αυτή επιτρέπει την ομοιόμορφη σκιαγράφηση ολοκλήρου του λεπτού εντέρου. Είναι η πλέον ενδεδειγμένη ακτινολογική μέθοδος για τη διάγνωση παθήσεων του λεπτού εντέρου.

Βοηθητική μπορεί να είναι η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση) ιδίως για τους όγκους λεπτού εντέρου που εντοπίζονται στα ακραία τμήματα:

Η χρήση ενδοσκοπικής κάψουλας μπορεί να φανεί βοηθητική. Η αξονική τομογραφία δίνει πληροφορίες για την τοπογραφία της νόσου και την επέκτασή της σε γειτονικά όργανα ή λεμφαδένες. Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι είναι οι εξής:

Τι προκαλεί καρκίνο στο λεπτό έντερο

Ο καρκίνος στο λεπτό έντερο έχει γνωστή συσχέτιση με:

Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η κατανάλωση αλκοόλ, παστών τροφίμων, καπνιστών τροφίμων, λευκής ζάχαρης και, ειδικά σε ασθενείς με AIDS, η ανοσοκαταστολή.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η χειρουργική εκτομή είναι μονόδρομος για τη θεραπεία του καρκίνου στο λεπτό έντερο. Αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που φέρει τον όγκο και γειτονικές δομές, σε περίπτωση που διηθούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα νεοπλάσματα του δωδεκαδακτύλου. Για την θεραπεία τους πρέπει να γίνει εκτομή των ανατομικά σχετιζόμενων γειτονικών δομών (παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή κατά Whipple), ήτοι:

Αναλόγως με το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης (βιοψία) μπορεί να παρασχεθεί συμπληρωματική θεραπεία (χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία).

Η επιβίωση στο σύνολο των καρκίνων του λεπτού εντέρου είναι σχετικά καλή (5ετής για πάνω από το 50% των ασθενών). Καλύτερη πρόγνωση έχουν τα καρκινοειδή και πτωχότερη το αδενοκαρκίνωμα.

Τα τελευταία χρόνια η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει την πραγματοποίηση σχεδόν κάθε τύπου επέμβασης στο λεπτό έντερο με το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή: ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές.

Γαστρεντερολόγος Πειραιάς, Dr Καρακατσάνης Σταύρος. Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Ενδοσκοπική Αφαίρεση Πολυπόδων