Νόσος του Crohn: Σε ποια ηλικία εμφανίζονται τα συμπτώματα της

Οι γενικές θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες ανεξάρτητα από την ηλικία, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις και διαφορές ανάλογα με το πότε ξεκινούν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn.

Νόσος του Crohn: Σε ποια ηλικία αρχίζει να εμφανίζεται συνήθως;

Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η ανάπτυξη συμπτωμάτων είναι πιο συχνή στην εφηβεία και στις ηλικίες 20-30 ετών. Περίπου το 25% των ατόμων με νόσο του Crohn διαγιγνώσκονται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Υπάρχει επίσης μια απότομη αύξηση τα τελευταία χρόνια στη συχνότητα διάγνωσης στις ηλικίες 60 έως 80 ετών. Πολλοί αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα τους συμπτώματα κάπου στα 50-70 τους χρόνια.

Η παιδιατρική νόσος του Crohn σε παιδιά κάτω των 6 ετών είναι πιο σπάνια, αλλά η συχνότητα αυξάνεται.

Αν και η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη, η κατάσταση επηρεάζει τον γαστρεντερικό σωλήνα και συχνά οδηγεί σε φλεγμονή του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

  • εντερική απόφραξη
  • συρίγγια
  • καρκίνος του παχέος εντέρου

Νόσος του Crohn: Αλλάζουν τα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία;

Τα ειδικά συμπτώματα της νόσου μπορεί μερικές φορές να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι παθόντες μπορεί επίσης να περάσουν από χρονικές περιόδους όπου τα συμπτώματά τους μειώνονται, επιδεινώνονται ή εξαφανίζονται προσωρινά.

Μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα συμπτώματα της πρώιμης έναρξης Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών ήταν συνήθως πιο σοβαρά από εκείνα όταν η ΙΦΝΕ ξεκινούσε στην ενήλικη ζωή.

Μια παλαιότερη μελέτη πρότεινε επίσης ότι οι άτυπες μορφές συμπτωμάτων, όπως η δυσκοιλιότητα αντί για τη διάρροια, είναι πιο συχνές σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΙΦΝΕ σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστούν και τα δύο αυτά ζητήματα και πώς η ηλικία επηρεάζει τη νόσο του Crohn.

Νόσος του Crohn: Τα πιο συχνά συμπτώματα

  • κοιλιακός πόνος
  • διάρροια
  • αίμα στα κόπρανα
  • απώλεια όρεξης και βάρους
  • πυρετός

Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται συχνά επείγουσα ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι δεν έχουν τελειώσει τελείως αφότου πάνε στην τουαλέτα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα που περιορίζονται στο λεπτό έντερο. Περίπου το 30% θα αναπτύξει περιπρωκτική νόσο, η οποία επηρεάζει την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Εκείνα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με πρώιμη έναρξη της νόσου του Crohn μπορεί επίσης να εμφανίσουν διατροφικές ελλείψεις, που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και την μετάβασή τους στην εφηβεία.

Πόσο συχνά αναπτύσσεται η νόσος του Crohn στην ενήλικη ζωή;

Δεν έχουν δημοσιευθεί πολλές έρευνες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αναπτύσσουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η νόσος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί με ακρίβεια σε ηλικιωμένα άτομα, λόγω του μεγάλου αριθμού άλλων καταστάσεων, που μπορεί να ομοιάζουν σε συμπτώματα και είναι πιο συχνές καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Μπορεί η νόσος του Crohn να υποχωρήσει;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να περάσουν από χρονικές περιόδους όπου εμφανίζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Πώς διαχειρίζεται κανείς τη νόσο του Crohn ανάλογα με την ηλικία;

Ανεξάρτητα από την ηλικία, ο γιατρός σας θα εστιάσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και στην μείωση της υποκείμενης φλεγμονής. Η θεραπεία σε όλες τις ηλικίες μπορεί να λάβει την μορφή φαρμάκων, διατροφικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης.

Οι αλλαγές στη διατροφή κάποιου μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και μπορεί να είναι ευεργετικές σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη, όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές έχουν ήδη αποτύχει ή έχουν αναπτυχθεί ορισμένες επιπλοκές, όπως το εντερικό συρίγγιο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να απαιτηθούν πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις για άτομα με νόσο του Crohn.

Έως και το 50% των παιδιών με τη νόσο που υποβάλλονται σε μία χειρουργική επέμβαση χρειάζονται και δεύτερη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Με πληροφορίες από iatropedia, healthline

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter