Πως θα αποφύγετε την δυσπεψία ή την “κάουρα” στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Γαστρεντερολόγος Πειραιάς, Καρακατσάνης Σταύρος. Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Ενδοσκοπική Αφαίρεση ΠολυπόδωνΗ δυσπεψία μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα ή αίσθηση καύσου πίσω από το στέρνο (καούρα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσπεψία σχετίζεται με την κατανάλωση φαγητού, αν και μπορεί να προκληθεί από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το ποτό, το αλκοόλ, το στρες ή την λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Αυτό που πιθανώς να απασχολήσει πολλούς από εμάς σήμερα είναι η δυσπεψία λόγω κατανάλωσης φαγητού. Εδώ θα κοιτάξουμε ορισμένες βασικές αρχές για να αποφύγουμε αυτήν τη δυσφορία στο εορταστικό τραπέζι και τις ώρες που θα το ακολουθήσουν.

Πώς το γιορτινό τραπέζι μπορεί να προκαλέσει την δυσπεψία

Ο μηχανισμός ανάπτυξης της δυσπεψίας έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, αρχίζει με την διαστολή του στομάχου από την μεγάλη ποσότητα φαγητού και ποτού που πέφτει μέσα του.

Το στομάχι “αντιλαμβάνεται” ότι έχει αυξημένο… φόρτο εργασίας, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή. Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λίπη, χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο. Έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και αρχίζουν οι καούρες.

Ωστόσο, στην εμφάνιση της δυσπεψίας δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσο γρήγορα και το πόσο πολύ τρώει κανείς, αλλά και το τι τρώει. Τα πλούσια σε λίπη, ζωικής προέλευσης τρόφιμα, τα πικάντικά, τα πολύ αλμυρά και τα τηγανητά, αλλά και τα αλκοολούχα ή ανθρακούχα ποτά και ροφήματα είναι αυτά που συνηθέστερα την πυροδοτούν.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε ή να μειώσετε τη δυσπεψία

Το πιο δραστικό και λογικό βήμα απ’ όλα είναι να μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό. Επιπλέον, εάν γνωρίζετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετε να το καταναλώσετε. Εάν εξάλλου ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με γνωστά πεπτικά προβλήματα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός και το οποίο θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι.

Aκολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές:

 • Να καταναλώνετε το φαγητό πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες
 • Μην τρώτε την πέτσα και τα ορατά λίπη από τα κρέατα
 • Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι η “σέλα” και το μπούτι
 • Να περιλαμβάνετε οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο γεύμα σας, καταναλώνοντάς τες κατά προτίμηση πριν από τα άλλα φαγητά
 • Να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία
 • Να πίνετε άφθονο νερό
 • Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό
 • Να μασάτε πολύ καλά την κάθε σας μπουκιά, για να διευκολύνετε την πέψη
 • Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.
 • Αφήστε τα κουλουράκια, τη βασιλόπιτα και το τσουρέκι το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Φάτε μικρή ποσότητα, μαζί με ένα ποτήρι άπαχου ή ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος
 • Να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, διότι αν υπερβείτε τα τρία ποτηράκια μπορεί να επιβαρυνθούν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια, η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες (είναι προβλήματα του παχέος εντέρου)
 • Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα
 • Να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα

Γαστρεντερολόγος Πειραιάς, Dr Καρακατσάνης Σταύρος. Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση, Ενδοσκοπική Αφαίρεση Πολυπόδων

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00-21.00

ΣΑΒΒΑΤΟ                             9.00-15.00

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter