Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις γιατί έχουν συνδεθεί στενά με την εμφάνιση καρκίνου

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μάθε ποιες τροφές πρέπει να σχεδόν να αποκλείσεις από τη διατροφή σου.

Παρακάτω θα δεις ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις γιατί έχουν συνδεθεί στενά με την εμφάνιση καρκίνου. 

1.Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα 

Όταν πρόκειται για αντικαρκινική διατροφή, οτιδήποτε υπερ-επεξεργασμένο θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα πρέπει να αφαιρεθεί από λίστα σου. Τα τρόφιμα αυτά δεν συνιστούν καν πραγματικές τροφές, περιέχουν μεγάλες ποσότητες συντηρητικών, κακών λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης και η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να ελοχεύει μεγάλους κινδύνους.

2.Συσκευασμένο ψωμί 

Τα περισσότερα ψωμιά που βρίσκουμε συσκευασμένα στα ράφια του supermarket ανήκουν στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων τροφών. Όχι μόνο λόγω της παρουσίας υδρογονωμένων ελαίων, αλλά και επειδή περιέχουν επίσης συχνά βρωμικό κάλιο. Αυτή η χημική ουσία, που υπάρχει στο βρωμιούχο αλεύρι, έχει συνδεθεί με διαταραχές του νευρικού συστήματος από διάφορους οργανισμούς υγείας.

3.Κόκκινο κρέας 

Το κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Διατροφές πλούσιες σε κόκκινο κρέας έχουν συνδεθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό γιατί το κόκκινο κρέας περιέχει ορισμένες ενώσεις που προάγουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

4.Τηγανητές πατάτες

Το άμυλο στις πατάτες μετατρέπεται σε φλεγμονώδες σάκχαρο στο σώμα. Ο συνδυασμός του με χαμηλής ποιότητας τηγανέλαια και την υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος κάνει τις πατάτες μία πολύ κακή επιλογή.

5.Τσιπς

Τα πατατάκια και άλλα τσιπς γενικότερα είναι εξίσου κακά με τις τηγανιτές πατάτες. Αυτό ισχύει διπλά όταν επιλέγεις αρωματισμένα τσιπς που μπορεί να περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη και τεχνητές ουσίες και έτσι προσφέρουν διπλή πηγή καρκινογόνων ενώσεων.

6.Αλλαντικά 

Οι καρκινογόνες ιδιότητες του κρέατος αυξάνονται (ακόμα περισσότερο) όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία με νιτρικά άλατα. Μάλιστα, το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγοριοποίησε επίσημα τα επεξεργασμένα κρέατα ως “καρκινογόνα για τον άνθρωπο”.

7.Ζάχαρη

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι μεγάλος ένοχος όταν πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες. Οι μεγάλες αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν και τον κίνδυνο εμφάνισεις αρκετών καρκίνων.

8.Αναψυκτικά 

Τα αναψυκτικά είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Αν θέλεις να καταναλώσεις κάποιο αναψυκτικό προτίμησε ανθρακούχο νερό με κομμάτια από φρέσκα φρούτα.

9.Κάποιες μπάρες δημητριακών/δημητριακά πρωινού/γκρανόλα

Οι μπάρες ενέργειας μπορεί να θεωρούνται από πολλούς μία υγιεινή επιλογή, αλλά οι περισσότερες από αυτές είναι γεμάτες με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Για μια πραγματική έκρηξη ενέργειας, ένα μήλο είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά συμβατικά δημητριακά του εμπορίου ή την έτοιμη γκρανόλα. Φρόντισε πάντα να ελέγχεις τις ετικέτες τους ή, ακόμα καλύτερα, φτιάξε μόνη σου τις σπιτικές, υγιεινές εκδοχές τους.

10.Κάποια μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά 

Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων – ειδικά εκείνα που έχουν μεγάλη κατανάλωση. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους ενόχους, που μάλιστα κάθε χρονιά βρίσκονται και στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα λαχανικά και τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι οι συμβατικές φράουλες, το σπανάκι, τα μήλα ή οι ντομάτες. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη ακυρώνονται από την παρουσία των ρύπων και των φυτοφαρμάκων. Γι’ αυτό προτίμησε τα βιολογικά όποτε έχεις αυτή τη δυνατότητα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter